Mad på vandreturen

Jeg har længe ville skrive om det her emne, for det kan være svært at finde på let tur-mad til vandreturer hen over et par dage eller længere endnu. Modsat en enkelt dag/aften ude, hvor maden nemt kan holde sig frisk, fx tø op undervejs tricket, eller den kan være delvist tilberedt hjemmefra, for så det er nemt at få lækkert mad på tur. Vægt spiller heller ikke rigtig en rolle for et enkelt måltid eller to. Til gengæld er det straks mere udfordrende på vandreturer over flere dage, især hvis der skal bæres mad i rygsækken til alle måltiderne hen over døgnet. Jeg har igennem årene gjort mig nogle erfaringer som jeg vil dele ud af.

Her tilberedes ny plukket strandkål i lidt olie. Stængerne kan også spises og er virkelig lækre. Sank kun lidt fra hver plante.

I sidste ende er det altid individuelt hvor meget mad din krop behøver, og forhold som distancen/længden, sværhedsgrad, vejr og vaner spiller også ind på hvad dit kalorieindtag bør være, alligevel er det måske rart at få lidt input her

Katastrofe tænkning – bryd dine vaner

For ikke at fylde rygsækken op med unødig mad, så begrænser jeg mit madindtag på tur. Fordelen ved at pakke let, også hvad angår mad, er at jeg har større overskud ude på vandrestien, når jeg ikke bliver tynget ned af en stor rygsæk. Jeg har mad med til at blive mæt hver dag, plus snack som er lig med hurtig energi-indtag eller ren hygge, men jeg pakker ikke mad med til katastrofer, til hvad nu hvis situationer….. Hvad nu hvis jeg er mere sulten en dag…, hvad nu hvis en anden har glemt sin mad…, hvad nu hvis jeg ikke har lyst til lige det men hellere noget andet… 

Jeg kan godt lide tanken om enkelhed på tur. Jeg har det med jeg har, og det må række. Hvis jeg uventet passerer en bager eller en café eller noget helt 3., så kan jeg sagens finde på at belønne mig selv med ekstra kalorier, en kanelsnegl eller en kold fadøl. Men ellers så klarer jeg mig med det jeg har pakket med hjemmefra.

Hjemmebag fra Gudhjem , oplagt pausested, der blev udnyttet på sidste tur.

Morgenmad

 • Havregrød fordi det fylder minimalt, holder uendeligt og mætter meget. 70 gram pr dag.

Jeg er langt fra vild med grød, men de opridsede fordele opvejer ulempen. For at kunne få grøden ned, laver jeg min egen lækre pose-blandning hjemmefra. Finvalset gryn tilsat chiafrø, hampefrø, græskarkerner, hakket mander, tørret tranebær. Tilsat lidt lys rørsukker og lidt salt. Jeg vejer blandingen af, så jeg har 70 gram med pr. morgenmåltid alt inklusiv x antal dage jeg er afsted.

Som den vægt nørd jeg er blevet, har jeg eksperimenteret med at finde den optimale vægt for mig pr dag. Jeg har forsøgt mig med helt ned til 55 gram på tur, det blev jeg ikke nok mæt af, og helt op til 90 gram, hvilket var alt for meget, for det kunne jeg ikke spise mig igennem. Jeg har nu prøvet 70 gram pr morgenmåltid på mange turer nu, både vinter og sommerturer, og det holder fint for mig.

Her er mellemmand/snack med til 5 dages vandring. Udvalget variere lidt.

Mellemmåltid

 • Fuldkorns kiks mærket “All in one” to go. De har et højt fiber indhold og er pakket ind, så hver pakke indeholder to kiks. Resten af kiksene bliver derfor ikke bløde når jeg starter på pakken plus de smager og mætter godt.
 • Tørrede abrikoser, tørrede tranebær, tørrede mango (købes blandt andet i Coop) og mandler. Kan holde sig uendeligt, er let, sundt og lækkert. Fordelen er også, at det kan jeg altid få ned, også på meget varme dage, hvor appetitten kan være lav ift hvor meget jeg går/yder.
 • Frisk frugt har jeg sjældent med, vejer og fylder for meget, men hvis jeg har frugt med så indtager jeg det typisk på dag et eller køber et styk frugt undervejs i en supermarket jeg passerer og spiser på stedet.
Foto af frokost på tur, her ekstra lagret cheddar ost og nanbrød med koriander/hvidløg til.

Frokost

 • Grovboller, fuldkornsklapper eller lignende. Jeg er udfordret på frokost, fordi jeg ikke bryder mig om rugbrød som ikke er helt frisk. Jeg køber typisk de svenske mærker som Pågen, da brødet er forskåret (nemt) og det smager godt, også på 4. dagen. Herefter kan det mugne i varmen, så er knækbrød bedre til de efterfølgende dage. Min løsning med grovklapper fylder mere end rugbrød. Til gengæld kan jeg nøjes med 1,5 bolle pr dag.
 • Makrel på tube. Fylder langt mindre end på dåse, og kan købes både i 100 og 200 grams størrelser, kan rulles sammen efterhånden som den tømmes og fylder derfor minimal.
 • Tun på plastdåse der er drænet. Findes lejlighedsvis i Netto’s sortiment, med lækker krydderi i som timian, basilikum eller chili tilsat. Jeg sparer vægt da det er drænet, plus det er nemmere at bære skrald med mig videre uden skarpe metalkanter, indtil jeg kan komme af med mit skrald på forsvarlig vis.
 • Spansk lufttørret skinke. Kan godt holde sig et par dage. Jo flere måneder det har tørret i – jo bedre holder det sig.
 • Ost som er ekstra lagret. Fordi det bevarer sin form bedst. Gerne krystalliseret ost med masser af smag i, og som er tørt nok til at jeg bare kan skære nogle humper ost af med min kniv og så spise det med fingrene.

Aftensmad

 • Tørret posemad. Super nemt da det kan spises direkte fra posen, kræver kun kogt vand at trække i. En fordel er også, at de gode mærker indeholder mange kalorier og mætter godt. Jeg elsker min varme mad på tur, og vil ikke undvære glæden ved en god chili con carne eksempelvis. Det er også en ret dyr løsning, så jeg veksler mellem det nemme og så at lave mad selv.
 • Couscous. Nemt, skal bare stå og trække i det kogte vand, så gas besparende mad. Kan tilsættes alverden grønsager, men dette holder sig godt (gulerod, løg, peberfrugt) Tilsæt en grønsags-bouillon terning for mere smag. Hvis jeg går langs kyst og det er forår/tidlig sommer, sanker jeg nye skud strandkål, strandsennep, eller måske sandløg og tilsætter, så der kommer mere grønt/lilla i maden. Det smager super, foruden at det ser farverigt ud og er sundt.
 • Tørret tortellini og et lille glas pesto, gerne tilsat dehydreret tang medbragt hjemmefra, fx. Søl, der kaldes havet bacon qua smagen. (dehydreret fylder og vejer det næsten intet)
 • Tang er det nye sorte hos mig 🙂 efter jeg for nyligt har været på tang-kursus og nu er fortrolig med et lille udvalg af spise tang, som jeg selv kan finde frisk på tur i vandet og spise efter et lille opkog i saltvand. Skifter så farve fra brunt til grønt efter opkog. Indeholder gode mineraler og pifter maden op.
De yderste skud fra Blæretang plukket fra en sten i vandet, tag aldrig flydende tang.

Snack

 • Saltet peanuts. Altid godt at få mere salt på tur, da man nemt sveder salt ud af kroppen.
 • Chokoladebar “Knoppers” eller lignende, fås i de fleste supermarkeder. Indpakket hasselnøddecreme i vafler, så de er nemme at spise og ikke smelter. Vejer 25 gram stykket.
 • Figenstænger “Castus” Jeg er ret vild med deres solbær/rabarber/gulerod blandning, men de har mange forskelige smags varianter. Det er sundt slik og holder maven i gang, rig på fiber.
 • Saltet Fisk, vingummi eller andet poseslik. Jeg slæber ikke store mængder med mig, kun en lille pose.

Jeg bruger bestemt ikke lang tid på at lave mad på tur. Efter en lang dags vandring, må det godt være let, lækkert og mættende. Jeg vil hellere bruge tid på måske at lave et bål, sanke fra naturen, lave yoga, eller blot sidde og nyde en kop kaffe og lave ingenting. Håber du fik lidt inspiration med dig, til at tænke i let mad både i fysisk forstand og i overført betydning, og så bryd med dine vaner på tur omkring hvor meget du behøver slæbe med.

Kaffe med udsigt, alle anstrengelserne værd.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s