Camønoen – den smukkeste del

Udsigt til Møns Klint. Fotoet er der ikke redigeret i, sådan ser her ud

De fleste har hørt om Camønoen, der med det kreative navn leder tankerne hen på Caminoen i Spanien, ret smart tænkt, men gid benarbejdet for Camønoen havde været større. Kigger man på et kort over den samlede rute, så er der alt for meget landevej. Hvorfor er der ikke lavet flere aftaler med private lodsejere om, at det er ok at gå på ydrekanten af deres marker eller igennem privatskov i dagstimerne? så en stor del af ruten ikke behøver at være på lange snoede landeveje? Asfalt strækninger er ikke særligt spændende og det er hårdt for benene. Mange dele af Camønoen egner sig derfor bedre til at blive cyklet, så er det sagt. 

Meeeen for der er heldigvis et STORT men, det er muligt at gå udvalgte dele af Camønoen på stier med ufattelig smukke udsigter, særligt langs Møns Klint, men også langs strandkant med masser af bevaret natur. Hvis du vælger den alternative rute, kommer du også igennem flere hyggelige skovstier både på nord- og sydsiden. Du skal bare seriøst overveje kun at gå udvalgte dele af Camønoen og så droppe den kedelige part. 

Cirka 85-92 km kan en smuk rundtur gøres på, på østsiden af Møn

Vi gik ud fra Stege by, men først startede vi med at besøge turistkontoret nede på havnen (ligger lige ved broen ind til Stege Nor). Her fik vi gode råd og vejledning i forhold til den alternative rute, fx. hvor det var muligt at gå langs stranden i stedet for landevej længere inde i landet. Så start gerne din egen tur på turistkontoret. 

Anne, min vandreveninde, havde et kort fra et tidligere besøg, vandrekortet viser både den “rigtige” rute og den “alternative” rute. Kortet kan købes for cirka 120 kr, hvilket jeg synes er dyrt for et kort du typisk bruger en enkelt gang og som de kan lave reklamer indtægter på, og dermed få prisen betragtelig ned hvis man vil.

Anne var afsted i helt nye Merrel vandresko, med hendes elskede Keen sandaler som back-up, hvis de nye sko gav vabler, men det gjorde de utroligt nok ikke.

Vi gik en blandning af den oprindelige Camonørute og den alternative rute. Vi valgte natur og strand hvor muligt, og kun asfaltsvejen når der ikke var andre alternativer.

Dag 1

Stege – Ulvshale – Nord for Kobbelhuse, helt ude ved vandet.

Lejrpladsen vi fandt er ikke officiel, men det er et meget egnet sted med græs-bund til at slå en tarp eller et lille telt op på. Lidt senere kom en kajakroer i land og slog sit telt op 50 meter fra vores. Stedet ligger lige ud til en cykelsti, omtrent 100 meter efter en pumpestation, men det er ikke anført på Camøno-kortet som en officiel lejrplads. Vi synes bare, at naturoplevelsen er en del større, når vi kan sidde udenfor og se solnedgangen ud over vandet end at sidde midt inde på øen.

Et brugbart alternativ er vandrehjemmet udenfor Borre, hvis man gerne vil have en rigtig seng og et bad, men så skal du gå en del mere på landevej sidst på ruten. Kilometer mæssigt bliver det cirka det samme, omkring 28 km på dag et. Vi målte ikke med GPS, så det er et skøn.

Obs. Vi gik helt ud til spidsen af Ulvshale, men vi gik ikke over broen ud på øen Nyord, som vi droppede, for at vandredagen ikke skulle blive for lang. Jeg ved ellers fra tidligere, at der er mange vilde kaniner på Nyord, plus en meget smuk by for enden af Nyord. Så enten kan du gå længere eller se Nyord en anden gang.

Tid til aftensmad

Dag 2

Nord for Kobbelhuse- Liselund Slotspark – Møns Klint – Møns fyr – Mandemarke Haver overnatningsplads

Det turkis blå hav ved Klinten

Vi kom denne dag forbi en gammel brandstation, flere fine bondehuse, og drejede så fra ruten ned til Stubberup Have og igennem Lilleskov, hvor bunden var helt hvid og smukt dækket af anemoner i blomst. Vi kom forbi Liselund Slot, og var igen på den officelle rute. Caféen var desværre lukket, så ingen kaffelatte til os, men heldigvis var toiletbygningen åben, så vi fik tanket vand.

Vi holdt hele to lange pause ude på Klinten. En oppe i læ med skøn udsigt og en pause mere nede ved klinterne. Sæt masser af tid af til at nyde naturen på denne del af strækningen, for det er et helt særpræget sted. De hvide kalkklipper, det grønne vand, den blå himmel, og de nyudsprungne bøgetræer, hvoraf en del stå faretruende tæt på afgrunden. Utallige op- og nedstigninger på stien oppe i kombi med de cirka 479 trappetrin ned var hårdt for benene, især da vi begge gik med en 9 kg rygsæk på (med alt vores overnatningsgrej inklusiv mad og drikke)

Møns Klint føles som at være sydpå, og vi var utrolig heldige med vejret, hvilket kun gør stedet endnu smukkere. Heldigvis var caféen åben ved Geocenteret. Her fik jeg endeligt en velfortjent latte og Anne en kold fadøl. Vi sad ude og nød forfriskningerne og vejret, at huske at nyde nuet er vigtigt, og det er vi gode til når vi er sammen. 

Link for åbningstider til Geocenteret/caféen: moensklint.dk

Mandemarke Haver overnatningsplads benyttes efter først til mølle princippet. Der er to shelters og plads til et par telte, foruden et muldtoilet. Ligger skønt ned til vandet, med læ-buske, hvilket var rart, for det blæste op om aftenen.

Shelterne var optaget for vi nåede sent frem, det ene shelter af en stor flok venner, der var kommet kørende og havde slæbt alverdens ting og sager med, selv lyskæder. Det andet shelter var optaget af et enkelt par, der også var vandret dertil. Vi spurgte pænt om de ville dele, og heldigvis sagde de ja, hvilket er god stil. Vi havde undervejs på kyststien passeret en del telte, der var slået uofficielt op, det vidner bare om, at der er for få shelter- og lejrpladser på denne meget populære rute, som bliver markedsført en del. Kommunen burde overveje, at investere lidt mere i Camønoen eller søge fonde der kan bidrage med penge, så de primitive overnatningsmulighederne bliver bedre. Især nu hvor endnu flere mennesker er ude i naturen end tidligere.

Dag 3

Mandemarke Haver overnatningsplads – Klintholm Havn – Råbylille Strand – Keldbylille – Tåstrup – Svensmarke.

I Svensmarke landsby sluttede turen, for vi blev samlet op i bil af min mand og vi nåede derfor ikke helt tilbage til Stege, selv om vi havde planlagt turen som en rundtur. Miguel var færdig med sin kajak weekendtur, og vi havde aftalt, at han ringede og hentede os der hvor vi var nået til, når han var færdig. Vi havde også holdt en del pauser igen i dag, først nede ved mini Brugsen i Klintholm Havn. Friskbrygget kaffe og kanelsnegl plus bordbænke sæt lokkede os, det var nu ret let. Offentlige toiletter lige over for, gjorde det til et super pause sted. Her ved Brugsens bænke mødte vi igen et ungt par, som vi også havde mødt på dag 1, de var også startet ud I Stege, men havde valgt vandrehjem og en lejet hytte her i byen til deres overnatning, og deres tur sluttede her, med en bus tilbage til Stege. Camønobænken i havnen fik vi aldrig set, kun skiltet der viste, at det var tæt på.

Efter Klintholm Havn gik vi langs den smukke sandstrand et langt stykke, med masser af svaler der bor i klinten ved stranden. Siden gik stien forbi sommerhuse. Vi passede Møns ismejeri, og så kom der et landevej stykke vi bare ikke kunne undgå. Igen blev det en blandning af den officelle rute og den alternative rute. 

Kort er klart nødvendigt når man gerne selv vil bestemme, og helst opleve mest muligt natur på denne rute.

Vi fik vandret +- 85 km på denne 2,5 dags tur. Da vi som sagt ikke benyttede GPS for at spare telefonens strøm, er det kun et kvalificeret gæt udfra vores vandrekort og vores vandreerfaring. Vil du gå ruten som en rundtur, fordi du ikke har opsamlings mulighed, så regn med omkring 92 km, hvis du vælger at gå natur smukt og ikke altid den slagen vej. Mini-Camøno kan bestemt anbefales.

2 thoughts on “Camønoen – den smukkeste del

  1. Tak for en rigtig fin beskrivelse af Camønoen. Min søster og jeg skal med vores forældre afsted til september, og vi glæder os. Er der en mulighed for at se jeres kort med den alternative rute uden al den kedelige landevej?
    Mvh. Rikke

    Like

    1. Hej, det er min veninde som har kortet, men de kan købes på turistkontoret i Stege, og vi fik super god service derinde ift alternative muligheder på strand og gennem skov. Så bedste råd er, opsøg Steges turistkontor som startsted. Og rigtig god tur til jer.

      Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s