Rømø’s rundturer

Påskeferien i år er på Rømø, en dansk ø midt i Vadehavet, som jeg ikke har haft fornøjelsen af at opleve før. Faktisk er øen landfast vha en dæmning, hvilket gør adgang til og fra Rømø nemt. Her er klitheder, plantager og strandenge, og brede sandstrande, som på Rømø påvirkes af tidevandet. Helt op til 1,8 meter forskel er der mellem lav- og højvande. Vadehavet er et vigtigt område for fugle. Derudover rummer Rømø en masse sommerhusgæster, der er hele to campingpladser, men desværre ikke en shelterplads på øen. Vi fik gået rigtig mange små ture i løbet af ugen vi var der, både i sol og blæst. En uge er rigeligt, så har man oplevet det hele på øen, for større er den ikke.

Kirkeby Plantage. Gul rundtur på 6 km 

Efter indtjekning i sommerhuset, tog vi senere på eftermiddagen ud på den første lille vandretur på øen, nemlig den gule rute i Kirkeby Plantage, plus for vores vedkommende lidt gående km til og fra plantagen.

Start fx. ved den nordligeste P-plads på Havnebyvej. Der er et godt rutekort over de to ruter i plantagen ved P-pladsen og på samtlige stolper undervejs, hvor der skal drejes. Ruten er meget enkelt at følge. Undervejs kommer du forbi sandbakker på sydsiden, blandt andet Spidsbjerg, som med sine 19 meter er et af de højeste punkter på øen. Udsigten deroppe fra er rigtig fin, plantagen til den ene side og udover hede, klitområde til de andre sider. 

Vi tog flere andre toppe der lå som perler på en snor, så benene blev udfordret, men du kan også blive nede på den rigtige sti der er helt flad og nøjes med Spidsbjerg som udsigtspunkt. Ruten slutter ved P-pladsen igen.

Rømø stier. Den røde rute på 17 km officelt (men vores gps målte den til 18,5 km)

Denne rute kan med fordel starte på P-pladsen ved øens eneste kirke, også på Havnebyvej. Der kan bilen holde gratis så længe det skal være. Der er her en stolpe med indtegnet rutekort på, blandt andet den røde. 

Tag et foto af kortet med din mobil, så du altid kan kigge på kortet hvis du bliver i tvivl undervejs. Ruten er nem at følge, den er afmærket alle de steder du skal dreje fra, så er der ingen stolpe er hovedreglen, at det er fordi du skal fortsætte lige ud, også selv om der er sidestier/veje.

Undervejs passerer du Havneby hvor der oppe på en høj står to forsvars-kanoner helt tilbage fra år 1644. Den røde rute går også på Havnebydiget et stykke, foruden sommerhusveje, et meget kort stykke landevej, en del små stier på ydrekanten af stranden, samt ydrekanten af marker og plantage. 

Ruten er ret afvekslende og du får set hele den sydlige del af Rømø i løbet af de 18 km.

Vråby Plantage. Gul rundtur på 3 km

Vi startede ud fra P-pladsen på Langdalsvej. Igen super godt skiltet, og en sød lille tur igennem en del fyrreskov og et bakket landskab, med en sti der snor sig hele tiden. Vi kombinerede turen med ekstra km ud til stranden på vestkysten for at opleve hav-kig og så gik vi tilbage igen til Vråby Plantage og vores bil.

Tvismark Plantage. Gul rundtur på 3 km

Hold på P-pladsen på Vesterhavsvej for her starter stien. Stien går mest igennem et lyngområde, hvilket uden tvivl er flot når den er grøn eller blomstre lilla, men lige nu er alt bare variationer af brunt, så ruten er faktisk ikke særlig køn på denne årstid. Vi gik op på toppen af Høstbjerg, 19 meter, man er igang med at etablerer en trætrappe derop til, men det gik nu også helt fint uden trappe.

Vi kombinerede turen med et besøg ud på Lakolk strand, stranden er imponerende bred, og de modige i familien tog årets første havbad, mens vi andre nøjedes med at kigge på.

En uge på Rømø gav os masser af tid til andre oplevelser end vandring, så hvis dit primære formål med at besøge øen er ren vandring, er en weekend alt rigeligt, for større er øen ikke. En ø med dejlig meget natur.

Nationalpark Vadehavet som Rømø er en del af blev indviet tilbage i 2010

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s