Hærvejen En vintertur Viborg – Jelling

I et par år har vi haft Henrik Tarps bog om Hærvejen liggende, og nu havde jeg så både lyst og tid til at gå et stykke af Hærvejen, men ikke til at gå den i et stræk, da ruten er omkring 500 km lang. Af praktiske grunde blev det midterstykket, som jeg startede ud med. Hvis du vil gå ruten fra nord til syd er der to forskellige starts muligheder, enten i Frederikshavn eller på modsatte kyst med start i Hirtshals. Begge ruter går skråt sydover, inden de støder sammen længere nede. Det aller nederste stykke af Hærvejen har dagsetaper i Tyskland, hvilket pt ikke er muligt, så det gav slet ingen mening, at starte på det stykke nu.

Altid spændende hvad dagen og vejen bringer på ukendt terræn

Rent lav praktisk er Viborg og Jelling begge byer med tog-stationer, hvilket letter logistikken en del, når man som mig bor på Sjælland og ikke bare lige kan ringe til en ven og sige “kom og hent mig, jeg er nået til X landsby”, så det afgjorde valget, det og så at antal dage jeg havde til rådelighed passede godt sammen.

Jeg startede ud ved Domkirken i Viborg, fordi jeg gerne ville se den, men da klokkerne i det samme ringede ind til messe, som jeg kom gående med min rygsæk på, besluttede jeg mig for at gå til messe. Det samme gjorde jeg på den Franske Camino for år tilbage, så det var med en dejlig fornemmelse af at være pilgrim igen, at jeg satte mig ind i domkirken og lyttede til de kloge ord. Bagefter kom præsten hen og spurgte til hvor jeg havde planer om at gå, og han viste mig også den smukke muslingeskal i messing, som er nedfældet i brostenene lige udenfor hovedindgangen, på initiativ af den danske pilgrimsforening. Bedre start kunne jeg ikke få.

Turen ud af en by er altid lidt svær, trods god afmærkning, men snart var jeg ude af byen og gik i en skov. Jeg gik og var opmærksom på ikke at overse en afmærkning, da der skal drejes væk fra den større sti mange gange. Mødte undervejs et sødt ægtepar, som gik noget af ruten i modsatte retning. Vii fik en længere snak om udstyr blandt andet, og de kunne fortælle mig om shelteret som jeg var på vej hen til. 

På shelter-pladsen var der flere dagsturister, et par havde gang i et bål, som jeg fik lov til at overtage da de pakkede sammen, og de var så venlige også at efterlade det brænde de havde slæbt med ud. Dejligt med søde folk, for selv om bålet ikke varmede, da det var placeret for langt væk fra shelteret til at kunne det, så giver det en masse hygge at passe et bål og det lyser op i skumringen. Igen faldt jeg i snak med en lokal kvinde, der selv vandre og er en del i naturen, altid dejligt når det sker.

Cykelmyggen Erling som jeg første gang mødte tilfældig på Bornholm rundt af Kyststierne, men som er bosiddende i Jylland har før cyklet ned og hilst på og overnattet i samme shelter når jeg var sammen med Vandretøserne på Kyst til Kyststien. Det var han også frisk på at gøre denne gang, så jeg fik lidt selskab og vi fik snakket og grinet en masse, og så cyklede han hele den lange vej hjem igen.

De følgende dage skrev jeg små dagsbogs notater og lagde op i fb gruppen Camino for begyndere, og fik en masse respons fra folk, så jeg følte de lidt var med mig på turen. Her er min tur-beretning skrevet undervejs, direkte fra hjertet.

Dag 2

Hærvejen den danske pilgrimsvej i Jylland kan nu bestemt også noget, er kun igang med dag to, men nyder hvert et skridt og min frokost lige nu på en træstub.

Udkikstårn brugt som pausested

Dag 3 på Hærvejen

Nu med store vabler. Øv. Jeg humber afsted og ærger mig over, at jeg valgte mid-støvler i steden for mine trailsko. En fejlbeslutning. Troede her ville være mudret på stien, men det er det slet ikke. Meeen naturen er skøn og shelterne er gode og op ad dagen kommer solen igennem disen og luner skønt. Aftenerne er kolde, men jeg har heldigvis godt med tøj med. Her dagens frokost-sted shelteret ved Bøllinge Sø.

Dag 4 på Hærvejen

Startede smukt ud med rimfrost efter 4 graders frost i nat, men ellers har dagen været præget af lommefilosofi. Har ret ondt grundet vabler, samtidigt er naturen så smuk, og konen her stædig. Dårlig kombi. Har tænkt en del over det i dag. Afkorte turen eller gennemfører på vilje, men vandring det kan jo noget og pludselig efter mange timers overvejelser omkring “hvad gør jeg i morgen” slog det mig, der er en 3. mulighed. Så nu vil jeg undersøge om et herberge i morgen vil lukke op uden for sæson, for så kan jeg tage en halv gå dag inklusiv en halv hviledag. Der bliver for langt til næste shelter, som jeg havde planlagt med hjemmefra. Og så behøver jeg ikke ærge mig over løsning et eller to, være stædig på bekostning af min krop. Håber det lykkes, ringer til dem i aften.

Dag 5 på Hærvejen

Ved shelterpladsen i Nørre Snede står et sjovt skilt “gratis vand og et styk frugt i Brugsen i byen hvis foto af pladsen” og jeg skulle alligevel derind for at købe mere mad/slik nu hvor jeg forlænger turen med en kort dag/hviledag. Fik en hyggelig snak med købmanden bag ideen. Dagens vandring blev omkring 8 km mere sydpå, hen til en super lækker shelterplads, Koutrupgård. Den findes på den orange shelter-app og ikke i Henrik Tarps bog. Her er læ, hvilket er rart, da det blæser en del i dag. Så nu står den allerede på afslapning, chokolade og te, og måske jeg senere sanker brænde til et bål. Bemærk at skiltningen er anderledes om man går nord eller syd på.

Dag 6 på Hærvejen

🎶 Det den dejligeste morgen i 100 år og jeg lever… 🎶 Wauw en skøn morgen, vandet i mine flasker var delvis frosset til is hen over nattens minus 7,6 grader. Ja der er koldt om morgen på den jyske højderyg i et shelter, men fik da smeltet isvandet og lavet varm havregrød. Blev siddende i min lune sovepose og kogte og spiste derfra. Men hvilken smuk blå dag i dag.

Landskabet har ændret karakter fra plantager med bakker og sving til lange lige markveje forbi gårde og opdyrket marker.

Igen i dag bliver en kortere gå dag, går hen til mit oprindelig planlagte shelter ved Givskud. Så cirka 16 km, er ikke helt der endnu, sidder og nyder livet, solen og tørre såler og sokker, og har næsten ikke ondt grundet vabler mere.

Dag 7 på Hærvejen

 Så sluttede turen for denne gang. Jeg nåede frem til Jelling Station efter cirka 10 lidt kedelige km. Oplevede dog undervejs først en regnbue, fik glæde af ydrekanten af en regnbyge, og blev mødt i Jelling af et sol-hjerte på himmelen. Kig selv efter. Et dejligt på gensyn hjerte, for resten af Hærvejen skal gås senere på året håber jeg.

Nøj hvor jeg nød at få et meget tiltrængt bad, rent tøj på og at kramme min familie igen. Og hvor hyggeligt at så mange har fulgt mig på min tur. Tak for alle de mange søde vabel-råd og kommentarer undervejs. Jeg føler ikke, at jeg er sej som flere skriver på fb, men jeg føler mig meget priviligeret over at have en mand som forstår min trang til vandreeventyr. En tur som faktisk blev mere en vintertur end forventet. Det har været koldt især om aftenen, men jeg har set de smukkeste stjerneklare himler, helt uden lysforurening. Jeg er blevet klogere på mit grej og endnu engang på mig selv. Det er okay at gå slow, det lærte turen mig. Tak for nu og dejlig weekend til alle som læste med, på det her lidt lange indlæg.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s