Højlyngsstien på Bornholm

Sidder og nyder en stor velfortjent latte i Rønne, der er alligevel et par timers ventetid til færgen mod Ystad sejler.
Mine ben er trætte, de har været på hårdt arbejde på den nye Højlyngssti. Officelt er stien 67 km lang. Endomondos GPS på min telefon målte 70 km alt i alt, som jeg fik vandret på to en halv dag.

Udkig ud over Opalsøen

Mit førstehånds indtryk af Højlyngsstien er meget positivt, selv om der er logistiske udfordringer i forhold til shelter overnatningsmuligheder. De er kort fortalt ujævnt fordelt ud med mange muligheder omkring Hammershus området og igen i Almindingen. Der i mellem mangler der en og så ved slutningen omkring Årsdale, hvis man gerne vil fortsætte videre på Kyststien. Flere af shelterne er helt nybygget og smukt beliggende.

Udkær har hele tre shelters plus en bålhytte, muldtoilet og vandpost tæt ved. Adresse: Springbakkevejen 11G, 3720 Aakirkeby

Ruten som helhed er flot med varieret natur, klipper, lyng, forskellig slags skov, dale, moseområder, en mini skulpturpark sågar, og sidst men ikke mindst højsletter med deres flotte udsigter. Sværhedsgraden er udfordrende, både grundet højdemeter og stiens beskaffenhed nogle steder. I hvertilfald med fuld rygsæk på. Personligt synes jeg, at det er fedt at blive udfordret lidt her hjemme i DK.

Starten i Sandvig er lige bag campingpladsen

Etape 1 fra Sandvig til Ravnedalen : 9,5 km

Første vandredag var kort, for inden du ankommer med færgen til Rønne og siden bus til Sandvig (bus afgår meget praktisk lige ved siden af færgen) så er halvdelen af dagen gået. Jeg benyttede Bornholmerbussen fra Kbh. Hovedbanegården og det var billigt. https://www.bornholmerbussen.dk/da

Det første lange stykke fra Sandvig af og faktisk helt til Bisonskoven med er super godt afmærket. Jeg brugte i starten mest mit vandrekort til at have tjek på mulighed for at tanke vand ved de offentlige toiletter. Ellers fulgte jeg bare afmærkningerne på de orange pæle, pile malet på sten eller prikker på træerne. Her kommer lidt stemningsbilleder fra dag et, hvor jeg brugte lidt tid på at nyde Hammershus og holde en tepause, her sidst på dagen var der kun få andre mennesker.

Etape 2 fra Ravnedalen til Udkæret (Almindingen Sydvest) : 33 km

Jeg stod tidligt op for at tilbagelægge vej-stykket inden det blev for varmt. Morgendis ud over markerne og det varme gyldne lys fra morgensolen gjorde det uventet smukt trods asfalt vej et godt stykke hen imod Rutsker Højlyng. Herefter er der sammenhængende skov og plantager, rokkestene og meget andet at opleve. Kunstneren hvis stenværker jeg passerede er Ole Christensen, og der står en oplysningstavle omkring hans liv og virke.

Etape 3 fra Udkæret til Årsdale by: 27,5 km

Sidste etape i retning mod Årsdale skiller sig ud ved at både Pederske Plantage – Povlsker Plantage – Paradisbakkerne alle har mere vild uplejet natur end jeg vanligvis oplever på officielle vandreruter. Væltede træer, rødder hen over stien, små stier hvor det nogle gange er svært at vide, om retningen er helt korrekt, for det ligner ikke altid at stien bliver betrådt så ofte plus at afmærkningen er yderst sparsom på disse strækninger. Stykket mindede mig om Skåne-leden, og det er positivt ment, men det kræver bare et godt kort og fuld opmærksomhed. Jeg kom i tvivl et par gange, da jeg stødte på mange små gule pile, men ingen orange afmærkninger på et langt stykke. Dette stykke er fysisk hårdere end resten af ruten.

Igen stod jeg tidligt op og så som belønning græssende rådyr og en flot solopgang, kom til en start forbi Ekkodalen og senere igennem Bisonskoven. Fik endeligt oplevet Paradisbakkernes særegnet natur. Nåleskov, løvskov, små å forløb langs stien, alt i alt blev det til en ret afvekslende dag i naturen.

Jeg mødte kun få rygsæksvandre på stien. Sikkert fordi ruten er helt ny.

Samlet set vil jeg beskrive stien som udfordrende qua de talrige op- og ned stigninger den byder på, uden tvivl god træning for ben-muskulaturen og så er det skønt at stien er lidt rå og upoleret nogle steder. Den er ikke velegnet uden kort eller GPS, dertil mangler der afmærkninger bl.a. i Paradisbakkerne, i hvertilfald som det er lige nu i 2020.

Jeg var så heldig at møde initiativtageren til Højlyngsstien her på dag tre. Andreas spurgte til min umiddelbare oplevelse af stien og vi fik en lang snak om det arbejde der ligger i, at skabe en hel ny sti. Kortmateriale med mere. Andreas har lagt et kæmpe stort arbejde i at få private skovejeres tilladelser, så at stien for os brugere fremstår sammenhængende og med mest mulig smuk natur, og med mindst mulig landevej.
Vi talte om udfordringen med overnatning hvis ens fysik ikke er til en 33 km lang vandredag med fuld oppakning og den gode nyhed er, at Andreas arbejder ihærdigt på, at der kommer flere forbedringer på overnatning og skiltning. Det er et spørgsmål om penge/fonde bidrag og tilladelser. Jeg er sikker på, at det nok skal lykkes med det engagement som projektgruppen allerede har lagt for dagen på så kort tid.

Projektleder Andreas i Rø Plantage under opførelsen. Tak for lån af foto.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s