Prædikestolen i Norge

Udsigten fra Prædikestolen er mageløs, ganske simpelt. Og ja, du deler sandsynligvis oplevelsen med andre turister, for de er der også, men det bliver udsigten over fjorden ikke mindre imponerende af, og den lodrette klippe direkte ned uden nogen form for afskærmning er på én gang både dragende og skræmmende.

4X8Oc5IBRnytfhlOqPzpIg

Vi havde besluttet at besøge Prædikestolen i Sydnorge, da vi “kun” var 5 timers kørsel derfra. Turen dertil var også en oplevelse, da vejen fra Eidfjord hovedsageligt fulgte langs floder og bifloder, plus en masse tunneler igennem bjerge. Da vi uventet kørte forbi et kæmpevandfald, så blev bilen stoppet, udsigten nydt, frisk luft inhaleret og så videre.

p3FcGX8+Q6eHogUlvFfn+g

Vi havde på forhånd booket 2 nætter på  Verkshotellet Jørpeland. Hotellet var valgt ud fra dens beliggenhed bare 9 km fra Prædikestolen og fordi det lå i en lille by med udsigt til fjorden. Vi nød, at have 2 nætter på dette hyggelige hotel. Fordelen var også, at så kunne vi starte tidligt ud og undgå de værste menneske-mængder på vejen op.

Der er betalingsparkering, toiletter, café, butik og et vandrehjem hvor ruten starter, meget velorganiseret det hele, men nødvendigt med det store antal besøgende hvert år.

img_4950img_4956

Nordmændende har fået hjælp af nepalesiske sherpaer, som de har inviteret op for at hugge granit trappetrin til stien på vej derop. Det er vildt så mange trin de har hugget og som gør stien op meget fremkommelig. Det havde jeg slet ikke forestillet mig på forhånd. Du kan faktisk ikke gå forkert, ikke i dagslys vel og mærke. Stigningen op kunne dog godt mærkes i benene, så vi holdt lige en vandpauser på vejen op, mens vi på vejen ned næsten sprang afsted, mens vi nu mødte forpustede folk på vej op i alle aldre.

Preikestolen som den hedder på norsk, er 604 meter over havet, og ligger i Lysefjorden

img_5028
Så er vi næsten nået frem, der er mere end 600 meter ned, så her skal ikke trædes forkert

Det sidste stykke før du når ud på selve fjeldplateauet bliver stien pludselig smal et kort stykke, og så stod vi der, på det ikoniske sted grundet dens form og nød den mest fantastiske udsigt over fjord og dal. Forsigtigt nærmere vi os kanten, på behørig afstand, og så efter lidt tilvænning til højden og omgivelserne ja så måtte vi lige lidt tættere ud til kanten. Vi skulle ikke nyde noget af at svinge benene ud over siden, som jeg ellers har set på fotos, det var der heller ikke andre der gjorde mens vi var der.

img_4984
Miguel ses yderst til højre på vej ud på selve fjeld-platauet.

Vi var super heldige, der var relativt få folk da vi var der. Jeg er helt sikkert på, at en tidlig start eller sent på dagen klart er værd at planlægge efter.

img_5005
Det går bare stejlt ned, men det er en del af oplevelsen, og vi nyder at være her. Da det er ferie, så får mandens skæg lod at gro, hvilket er tydeligt her.

Info til og fra

Fra byen Jørpeland hvor vi boede, kørte vi via den 27 km lange biltunnel under vand  vel og mærke til byen Stavanger. Tunnellen er på sit dybeste punkt 392 meter under havet og er forholdvis ny åbnet.  Vi var spændte på beløbet vores visakort ville blive trukket for, for kørslen igennem tunnel. Vi frygtede det værste, men blev efter et par dage kun trukket 55,- danske kroner, og så sparede vi tiden og udgiften til en færge hen til Stavanger.

Syd for Stavanger sejler der en færge til Hirtshals i Nordjylland om aftenen. Fjordline var til gengæld en dyr løsning, men det var samtidigt en super nem løsning i stedet for at køre hele vejen hjem igennem Sverige, som vi havde gjort op til Norge.

https://www.fjordline.com/da

I området ved Lysefjorden er der også Kjerag, den berømte runde sten kilet ind mellem klippevægge. Vi havde desværre ikke mere ferie at gøre godt med, så Kjerag har vi tilgode at opleve. Norge er et skønt vandreland, især når vejret er med en, hvilket vi var heldige med. Vi kommer helt sikkert tilbage til området.

2 thoughts on “Prædikestolen i Norge

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s