Vandretur på Agersø med overnatning

img_4344
Engelskgræs 

Agersø er en lille ø syd for Skælskør og nabo ø til Omø. I min optik er der bare noget super charmerende ved at besøge de danske øer, som du skal sejle til. Få set lidt mere af sit eget land, at rejse langsomt og se en ø komme nærmere i sigte fra færgen. Besværet ved at skulle undersøge færgeafgange og hvorfra, er en del af charmen, det er ikke bare nemt og hurtigt. Det kræver lidt planlægning første besøg på en ny ø. 

På Agersø fik vi gået 12 km øen rundt. Vi gik ikke ud til fyret på den sydlige spids, så du kan nemt forlænge turen med et par km mere hvis det er.

Faktisk havde vi først talt om at besøge Sejerø, men da jeg undersøgte afgange ift Store Bededagsferien, så viste det sig, at vi godt kunne komme derover, men ikke hjem derfra i weekenden. Alt var udsolgt, selv som gående. Sejerø er vist nok en meget populær sommerhus ø, men alligevel lidt overraskende, at det ikke er muligt med en halv spontan tur dertil. Valget blev derfor Agersø, som jeg tidligere har betrådt, i forbindelse med en kajak-tur rundt om øen, men altså ikke rigtig set fra landsiden andet end pausestedet på kajakturen. 

Færgen dertil afgår fra Stignæs, hvor der er masser af parkeringspladser til at stille sin bil, så du nemt kan gå ombord. Et plus er, at der er mange afgange selv på Helligdage. En spontan tur er derfor muligt til denne ø, hvis vejrudsigten er god og lysten til at opleve noget nyt er der.

Det koster 30 kr pr person, for en returbillet størstedelen af året. I højsæsonen koster det kun det halve hvilket er atypisk, da det meste plejer at stige i højsæson, så det er lidt pudsigt.

Hjemmefra havde jeg fundet et kort via google, der viste fire kortere vandreture på øen, vi havde derfor talt om at koble nogle af dem sammen til en rundtur. Ved ankomst var ruterne skiltet nede på havnen med forskellig farvet pile, på et af de røde træhuse. Det så derfor meget lovende ud. 

img_4372
En smuk håndmalet bænk,  med et budskab jeg har zoomet ind på

Vi gik rask afsted på grusvejen forbi øens campingplads, men så sluttede grusvejen brat, og der var kun marker i udsigt. Hvad blev der af skiltningen? Vi troede, at vi havde overset en afmærkning og gik tilbage, men det havde vi ikke. Vi skulle åbentbart selv havde regnet ud, at sporet gik videre langs strandkanten.

På det halvdårlige pdf kort vi havde printet ud hjemmefra, kunne vi se, at vi på et tidspunkt skulle væk fra kysten for at følge landevejen mere nordpå. Igen ingen afmærkning. Vi besluttede at glemme alt om afmærkninger og bare gå derudaf. På et tidspunkt krydsede vi ind mod landevejen på ydrekanten af en mark, og under et hegn. 

Langs landevejen stod tre mennesker med hver deres kikkert rettet mod en lille bitte sø, vi stoppede op nysgerrige på hvad de spejlede efter? Det viste sig, at der er klokkefrøer i søen, og de sjove lyde vi kunne høre var fra klokkefrøerne. Herlig uventet oplevelse at få med. Længere frem fandt vi et skilt mere gemt væk inde i et krat, vi skulle nu krydse over til modsatte side af øen. Herefter gik vi nu i sydlig retning langs strandkanten. Det er fordelen ved en lille ø, du kan umuligt blive væk og gå helt forkert. Det var hårdt for fødderne at gå i sandet i længere tid, men bestemt smukt. Sommerhuse til vores ene side, og udsigt til Storebæltsbroen og Langeland ud over vandet.

img_4347img_4346

På sydspidsen kommer du frem til en gammel skanse, opført tilbage i 1808 som et led i at forsvare Sjælland under Englandskrigen. Jeg har svært ved at forestille mig hele 1400 soldater udstationeret på Agersø og Omø tilsammen for at passe skanserne.

Vi gik tilbage mod øens havn, hvor vi ved ankomsten havde spottet en is-grill café og sad nede på havnen i solen og nød vores store isvafler og det liv der næsten altid er på en havn. Turister og lokale fiskere i en skøn blandning. Vi tog en runde rundt om byens gadekær, med de mange gamle huse og beundrede de fine gamle stengærder, som afgrænser grundene og giver en stemning af gamle dage.

Øen har fem nyopførte shelters, og vi havde reserveret et hjemmefra på forhånd for at være sikre på, at kunne blive og overnatte. Det koster 25 kr pr nat hvilket er rørende billigt. Shelterne har en smuk beliggenhed i udkanten af byen, op til marker og med havudsigt. Dog ikke tæt på vandet. Det viste sig, at vi faktisk var de eneste der skulle overnatte på pladsen den nat, hvilket overraskede os i betragtning af Bededagsferien. Aftenen stod på madlavning over trangia, tilsat lidt strandkål fra øen som ekstra ingrediens, kortspil og senere et kæmpe bål før vi krøb ned i soveposerne. I soveposerne lå vi og nød den utrolig flotte måne uden en masse lysforurening. Mikro eventyr i dejlige Danmark behøver ikke koste en formue, det er bare at komme ud på tur.

Yderlige info vedrørende shelters ring til kontaktperson Jytte tlf: 6071719 eller mail: info@agersoenaturcenter.dk

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s