Gendarmstien

img_4209
Kollund Skov er nærmest selvlysende grøn i øjeblikket

Ruten du bare må gå før eller siden

Gendarmstien er Danmarks eneste vandrerute som er optaget på listen “Leading Quality Trails – Best of Europe. Dette flotte blå stempling har ruten fået på grund af de natur- og landskabsoplevelser undervejs, men også vedligeholdelse og god afmærkning af ruten spiller ind.

Vi kom aldrig i tvivl undervejs, om vejen videre frem, tværtimod var der nogle steder nærmest overskiltet. Alligevel er et godt kort en kæmpe fordel, fordi det foruden ruten også beskriver de historiske ting undervejs, natur og geologi, overnatningsmuligheder ect. Kortet fås gratis blandt andet i Brugsen i Skovby. Hvis man altså starter fra den ende af. Følg bare den blå gendarm på hvid baggrund.

img_4201

Alting er jo meget anderledes i år, de planlagte Camino turer må vente lidt endnu, og vandreturer rundt om i Europa er heller ikke muligt. Derfor er det heldigt, at vi faktisk har masser af skønne vandreruter her hjemme i Danmark, nu hvor vi aktuelt ikke må rejse ud. Derfor er det oplagt at stifte bekendtskab med fx Gendarmstien eller Hærvejen. Disse to vandreruter skiller sig markant ud, ved at fortælle en del Danmarkshistorie undervejs.

Grænseovergangen er mange steder bare markeret af et rød/hvidt bånd, men vi så også det meget omtalte vildsvinehegn, hvilket spild af skattekroner.

Slaget ved Dybbøl i 1864 blev afgørende for Sønderjyllandshistorie, og du kan opleve det på tæt hånd, for stien går lige forbi Dybbøl Banke med alle mindesmærkerne. Resterne af Skanserne, Dybbøl Mølle med de ny renoverede vinger, og museet (sidstnævnte var dog lukket, da vi var der). Vi var så heldige, at Jani kender nogle lokale, som gav en meget spændende rundtur på Skanserne, og op forbi Dybbøl Mølle, det gjorde historien meget levende. Så selv om vejret undervejs var meget blandet, og med regnbyger, så gik vi rundt og nød de flotte udsigter på området, og læste navne på de omkomne. Sågar frivillige svenskere havde kæmpet på danskernes side.

img_4256

Det er spændende at gå i de gamle grænse-gendarmers fodspor langs kysten, hvor de skulle holde udkig efter smuglere, som forsøgte at undgå toldafgifter. Toldafgift var dengang en af Danmarks vigtigeste indtægtskilder. Helt op til 1958, gik de og patruljerede langs grænsen til Tyskland men også på Als, som smuglerne kunne nå til med båd. Det sidste stykke ud til Skovby patruljerede de dog fra udkigsposter, så det stykke på stien (hvis du er startet i Padborg) er ikke en del af den oprindelige rute. Stien har faktisk også ændret sig i årenes løb afhængigt af hvor grænsen gik.

img_4325
Denne fine herre står på havnen i Høruphav

Vi havde valgt at starte i Padborg, fordi vi mod et beløb på 350 kr kunne få kørt bilen til Skovby, så når vi var færdige med ruten, var det super nemt at komme hjem derfra uden en masse spildtid med offentligt transport. Plus frihed ift slut tidspunktet vi nåede frem. Stien går lige forbi det utrolig søde ægtepar Claus og Ranveig´s hus hvor aftalen var, at vi fik bilnøglen retur. Vi blev budt på frisklavet kaffe, og det var simpelthen så hyggeligt at sidde i deres udestue og få en snak med ægteparret, at vi nær havde glemt at få Janis bilnøgle retur, da vi skulle gå videre. De tilbyder også at hente folk på dagsetaper, med overnatning i deres hus, og køre retur næste dag på ruten, hvis nogle er interesseret i mere komfort undervejs. Ring selv og hør ad på mobil: 2855 3455/ 2876 3455.

Men inden vi overhovedet nåede til Padborg fra Sjælland af, så lykkedes det os at lave en fejl af dimensioner. Vi missede motorvejsafkørslen til Padborg af ren uopmærksomhed, og så fandt vi ud af, at der ikke er flere muligheder for afkørsel før grænseovergangen. Her fik vi ikke lov til at køre over i modsatte vejbane, så vi kunne forblive i Danmark. De tre tyske grænsebetjente så alt andet end glade ud, vi lavede uorden med vores lille personbil blandt alle transport lastbilerne. Vi blev bedt om at fortsætte videre frem, dreje over motorvejsbro når muligt og straks returnerer til Danmark. Det gjorde vi så, men grænsebetjenten her kunne heller ikke mønstre et smil over os og vores lille uheld. Vi skulle fremvise pas, men det kunne vi ligesom ikke, da vi ikke havde planlagt med denne smuttur. Vi forklarede historien igen og at vi havde holdt på modsatte vejbane 5 min. før. Vi kom ind. Tak. 

Så efter at have afleveret bilen til ægteparret i Padborg gik vi lidt over 8 km, til vores første overnatningssted. Tusmørket var allerede indtrådt før vi nåede frem, vi gik der i halvmørket og hørte uglen i skoven hvilket gav den helt rigtige stemning og nåede så ud til Flensborg Fjord, hvor lysene i Flensborg by lyste op ud over fjorden, hvilket gav et flot vue til vores side.

Steder vi overnattede i undervejs

Kollond Skov, der er 2 + 4 shelters i alt. Syd for Broager hvor der er 2 shelters med et par hundrede meters afstand til hinanden. (Tag nummer to, for der er en generator der larmer ved det første).  I telt på sidste plads før Dybbøl Mark, der er kun et enkelt shelter som var optaget. De slår ikke græs på pladsen, så det var højt, og med al regnen samme dag og om natten, så var der super vådt og fugtigt alle steder. I skoven lige før Høruphav, der er 2 smukt beliggende shelters. De kan ikke bookes, det er først til mølle princippet. Der er nu også en super god teltplads ved udkanten af Høruphav Havn, hvis shelterne er taget, ligesom der er et rigtigt toilet nede ved havnen og mulighed for at tanke vand, hvilket der ikke er mulighed for på selve shelterpladsen.  

img_4207img_4322img_4268

Sæt derfor masser af tid af til rutens 86 km. Officelt er den “kun” 84 km, men der er små alternative omveje undervejs, som vi også valgte at få med. Trillen, et vådområde med fugletårn og mere end 100 år gamle østrigske fyrretræer, som de lokale har døbt “de syv søstre”. Den anden alternative omvej vi gik var forbi Vibæk Vandmølle, opført helt tilbage i 1756. Jeg havde ikke troet at vandmøllen var omvejen værd, men det var den.

img_4293
Når Danmark er dejligst, rapsmarker der lyser op, 

Overvejende er ruten på trampestier langs kysten, enkelte gange helt ude på kysten på sand eller sten, og så flere gange med passager på skovstier. Kun igennem byene er der stykker med lidt asfalt. Alt i alt kan jeg kun anbefale Gendarmstien, og den er kommet på min personlige top 5 liste over smukke vandreruter i Danmark.

Hent mere praktisk information på www.gendarmstien.dk

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s