Veninde-tur på Skjoldungestien

Skjoldungestien ligger i en af Danmarks nationalparker, bare 30 km fra København. Langs stien er der en masse spor tilbage fra stenalderen, i form af et utal af gravhøje og rester af skibssætninger. Ruten på 35 km er helt fantastisk at gå, næsten udelukkende på små stier og kun ganske lidt asfalt, en rute fyldt med kulturminder undervejs.

image

Nogle tager på shoppingtur med veninderne, men det er ikke lige noget for mig, en veninde-tur med overnatning og som indebærer vandring på ukendte stier, med masser af tid til at snakke og grine undervejs, det er til gengæld lige mig. 

Datoen blev aftalt for en måned siden, for når både arbejde, familie og fritid skal gå op i en højere enhed i tre menneskers kalender, så kræver det lidt planlægning, til gengæld har jeg så kunne gå og glædet mig til vores tur sammen. Men nu var det nu, og vi var så heldige, at solen skinnede fra en skyfri og meget smuk blå himmel, på lige den valgte dato her i påsken.

Aftalen var at starte i Roskilde nede ved Vikingeskibsmuseet, helt lav praktisk valgt fordi her kunne vores biler stå parkeret gratis også natten over. Herfra går stien langs vandet hen i mod Boserup Skov, og det er et utroligt smukt stykke sti at starte ud på. Først havde vi udkig til Roskilde Fjord og bådene på vandet, og inde i skoven kunne vi gå og nyde de udsprunget anemoner i skovbunden. Vi gav os god tid og holdt allerede den første lille snack pause inde i skoven. Vel ude af skoven igen, gik vi langs marker forbi Svogerslev og drejede derefter ind på en lille omvej, fordi vi ville prøve den lille trækfærge nær Svogerslev Sø. Omvejen er kort og den er godt markeret med et sødt trækbåde skilt.

Vi fik meget sjov ud af, at mens jeg trak færgen over til den modsatte bred ringede Annes mor, og så var Anne pludselig on line – natur eller ej. Jani sad og grinede af mine spagettiarme, for hun havde udnævnt sig selv til skibets kaptajn. Anne trak til gengæld alt hvad hun kunne på retur turen. Reelt er det et ganske lille stykke å, som der skal trækkes over, men i et meget kønt område med en del fugleliv.

Tilbage igen på Skjoldungestien, og så ned mod Gammel Lejre by, men først passerede vi forbi et imponerende kulturminde, en kæmpe skibssætning, her fik vi spist vores medbragte madpakker for vi var blevet sultne. Kort efter kom vi forbi Sagnlandet Lejre, der rummer fund fra jernalderen og vikingetiden. Ting som er fundet i netop det her område og som vidner om, at det helt sikkert har været et betydningsfuldt område dengang. Solen skinnede og det var varmt, så vi fik lyst til både is og kaffe. Vi smed vores sko og fik luft til vores varme fødder, mens vi nød vores kaffe. Bagefter var klokken blevet mange, måske det skyldtes varmen, for jeg mindes ikke en tidligere tur med så mange indlagte pauser. Vi havde kun fået gået omkring 16 km af de planlagte 26 km, som dagens etape var på, og det var allerede blevet eftermiddag. Hurtigt blev vi enige om, at nu måtte vi være lidt mere effektive på resten af turen. 

Vel fremme ved Særløse Overdrev fandt vi det shelter, som vi havde udset os hjemmefra på kort og app, men der er mange shelters i området, så mulighederne er mange hvis et allerede er optaget.

imageimage

Vi gik straks i gang med at få sanket brænde til det bål, vi havde gået og snakket om, skulle give os varme, for selv om dagen føltes som en sommerdag, så er natte temperaturen stadigvæk nede omkring små 4 grader. Ganske som forventet blev det koldt lige så snart solen gik ned. Vi burde nok havde strukket vores muskler lidt ud, men det orkede vi ikke. Vi sad bare og hyggede os med benene oppe, klar til at lave aftensmad på den lille brænder Jani bar på sammen med gasflasken, men som hun så alligevel ikke havde båret på viste det sig. Gassen var glemt der hjemme. Valget stod derfor mellem at spise kold havregryn med vand på, egentlig beregnet til at være vores varme havregrød morgenmad, eller at skaffe os en gasflaske. Det blev så det sidste, da de to veninder ikke var indstillet på en let og kedelig menu, så hellere gå 5 km i alt efter en gasflaske, så det gjorde de. Jeg blev udnævnt til at holde vores fine bål i live mens de var væk og det passede mig helt fint. Jeg sankede lidt mere brænde i området og hyggede mig alene, og så var pigerne tilbage igen. Vi kunne nu koge vand til vores frysetørret retter, og det er sandt at mad smager dobbelt så godt, når man først har skulle gå en hel lang dag, plus lidt ekstra, og spiser sent. Vi var i hver til fald nået at blive godt sultne og kunne mætte og glade krybe ned i vores soveposer til en fuldmåne der lyste op sammen med flammerne fra bålet.

Næste morgen gik vi gennem skoven forbi Avnsø blandt andet, hen over planker som er blevet lagt ud, så vi kunne gå tørskoet langs søen. Undervejs i skoven fik vi et rigtig godt kig til en flagspætte på arbejde i et træ, før vi til sidst nåede frem til Hvalsø Kirke hvor ruten officelt stopper. Vi gik dog videre ned til stationen og tog toget tilbage til Roskilde, her gik vi forbi Roskilde Domkirke og ned til Vikingeskibene (og bilerne), så ringen var sluttet. Vi fik på den måde set og gået det første stykke, som vi havde misset i går.

Endomondo på min mobil målte ruten til 35 km i alt. Så hvis du ikke er til overnatning i det fri, og alt det ekstra bagage det medføre at bære på, så kan turen godt vandres på en lang dag.

imageRoskilde Domkirke set fra en lidt anden vinkel end det typiske.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s