DSC_0424.JPG

Jeg blev helt forelsket i øen, da jeg gik den hele vejen rundt ad kyststierne, med min dejlige veninde Anne

Alle dagene havde vi et vejr, som var vi langt sydpå og ikke i Danmark

Kom ud og oplev de gamle kystredningsstier som findes på Bornholm. Ruten går hele øen rundt, nogle gange direkte på stranden andre gange igennem skov eller langs marker, uanset hvad så er turen fantastisk smuk alle 126 km rundt. Jeg gik den i uge 23 sammen med Anne, i et vejr som var vi sydpå og ikke i Danmark, så vi var heldige.

Faktisk var det Annes ide, at gå rundt om hele øen ad kyststierne, som hun havde gået enkelte dele af på en tidligere ferie. Jeg fik heldigvis lov til at koble mig på, da jeg spurgte, om hun ville have selskab. Efter at have lånt og læst Søren Sillehoved´s bog om ruten, så var vi begge to så fylde af forventninger, at det kun kunne gå for langsomt, før vi skulle af sted. Da ruten er 126 km lang plus det løse, bestemte vi os for 6 vandredage inklusiv rejsen til og fra Bornholm. Vi ville også have tid til bare at nyde udsigterne og måske små afstikkere undervejs.

Vi bookede plads på Bornholmerbussen, der køre fra Københavns hovedbanegård og via færge fra Ystad til Rønne. Så tidligt oppe var vi på afgangsdagen, og så stod vi i Rønne havn 3 timer senere. Klar til at gå derudaf, med hver vores rygsæk og vandrestav i hånden og en masse forventninger i hovedet.

IMG_1632

Dag 1. Fra Rønne til Opalsøen’s shelterplads via Hammershus. Cirka 25 km

Røget sild smager bare bedst når det nydes på et ægte røgeri, som her i Hasle

Allerede den første vandredag mødte vi to friske kvinder, der også gik langs kyststien. Vi holdt hinanden med selskab, mens vi nød en kold Svaneke fadøl og røget sild på Hasle røgeri. Efter en lang, men meget hyggelig pause, så var det videre. Nu begyndte de mange op- og nedstigninger. Jons kapel og Hammershus blev nydt, næsten uden andre folk. Så først sent nåede vi frem til vores shelter. Der ligger to meget fint placeret shelters ned til Opalsøen. Bål måtte vi desværre undvære grundet forbud her i varmen.

Dag 2: Efter shelter overnatningen ved Opalsøen, vandrede vi først Hammerknuden, før vi kom til Sandvig. Du må ikke snyde dig selv for den oplevelse. Dagen i dag var mindst lige så smuk og kuperet hen til Gudhjem.  Vi oplevede eng, strand, små trampestier, igennem skov hvor vi så ramsløg i mængder, vi aldrig før har set. Ruten gik også igennem lidt by, men kun ganske lidt asfalt heldigvis. Og så fik vi drukket kaffe på terressen på et badehotel undervejs og benyttet deres wc, så det mindede lidt om Caminoen i Spanien med lidt indlagt luksus i mini format.

Efter 27 km havde vi luksus i vente, for vi havde hjemmefra booket værelse på Hotel Gudhjem med morgenbuffet. Det kan anbefales, for morgenmaden var lækker, æggene blødkogte og sød betjening generelt. Turen næste dag startede igen ud med skyfri himmel, hvor heldig kan man være.

Dag 3: Videre mod Svaneke, stien starter ud på klipper ved Gudhjem havn, op og ned går det med den smukkeste havudsigt. Lidt senere lidt mere fladt forbi to campingpladser. Herefter besluttede vi os for en fire kilometer lang omvej ind i Kobbeådalen. Ind til et vandfald og gennem en sprækkedal. Vandfaldet var fint og faldt ned over klipper, men om det var omvejen værd med rygsække på, ja det kan diskuteres. Til gengæld var afstikkeren ned til Randkløve Skår med sin imponerende klipperevne bestemt op- og nedturen værd. Så ting skal ses og prøves af dig selv, før du  kan vide det.

 

Uautoriseret tarp overnatning udenfor Svaneke, hvor der mangler shelter eller primitiv teltplads. Vi sørgede for at rydde alt op efter os og tage affaldet med.

Endnu flere fotos af den dejlige ø, af stierne og nogle af overnatningsstederne undervejs. Klik på billederne hvis du vil se dem i større format. Alt i alt brugte vi 6 dage på Bornholm rundt. Naturen blev aldrig kedelig, dog var stykket på Sydøen ikke helt så varieret som resten.

 

På vejen mod Nexø så vi igen en masse markblomster, og fik igen spist stegt sild på byens røgeri, hertil en kold Svaneke øl. Videre i den nu bagende sol, så på med rygsækkene og i højt humør ud på kyststien igen. Frihed og ro til at nyde hvert et skridt. Kystruten rund er ufattelig skøn og enkelte steder hård.

_20180609_175323

Her shelter overnatning i Snogebæk i det sydøstlige Bornholm

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s